Smart Holding

Група Smart Energy пропонує створити реєстр недоброчесних правоохоронців

14.11.2017

Група компаній Smart Energy пропонує створити Реєстр недоброчесних правоохоронців, куди будуть включені дані про конкретних виконавців, які виконують злочинні накази, фальсифікують докази та проводять слідчі дії з порушенням процесуальних норм та з метою незаконного тиску на бізнес. Група очікує, що цю ініціативу підтримують журналісті-розслідувачі та компанії, які також борються із безчинствами силовиків.

Ініціатива Smart Energy обумовлена системним тиском на неї з боку правоохоронних органів, який є втручанням у роботу бізнесу та заважає компаніям групи здійснювати свою господарську діяльність. Минулого тижня пройшли чергові обшуки в офісах підприємств Smart Energy та у квартирах топ-менеджерів. Цього разу слідчий Управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби України І.А Бачинський та прокурор Генеральної прокуратури В.Л. Льовкін вбачають ознаки «фіктивності» у компаній групи, що за своєю суттю є абсурдним та надуманим, адже компанії групи працюють прозоро та є одними з найбільших платників податків.

«Між звинуваченням, що висуваються компанії, та реальністю немає нічого спільного. Компанії групи давно працюють на ринку, завжди відкриті до співпраці й готові надати всі необхідні правоохоронним органам документи. З цього приводу ми неодноразово офіційно зверталися до ГПУ та ДФС. Ми докорінно зацікавлені в цьому для того, щоб довести безпідставність висунутих звинувачень», – наголосив генеральний директор групи компаній Smart Energy Сергій Глазунов.

Стосовно останніх обшуків та блокування правоохоронцями господарської діяльності підприємств Smart Energy старший партнер адвокатського об’єднання «КМ Партнери» Олександр Мінін повідомив наступне: «Кримінальне провадження про нібито фіктивність Смарт Енерджі зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань лише на підставі спочатку якоїсь аналітичної записки, а потім абсолютно некомпетентного «дослідження» працівника Офісу великих платників податків ДФС. У ньому без проведення податкової перевірки працівник ДФС висловлює «сумніви щодо реального факту проведення фінансово-господарських операцій». У аналітичній записці ДФС згадуються тільки прізвища керівника однієї з компаній групи – Укргазвидобуток – Вадима Мохова та Вадима Новинського. Усе інше – лише припущення аналітика без реальних доказів».

Серед багатьох інших справ яскравим приклад тиску на Smart Energy є кримінальне провадження, відкрите слідчим Харківської місцевої прокуратури №6 Харківської області Лісняком О.О. проти ПрАТ «Укргазвидобуток» (входить до групи Smart Energy) щодо порушення правил використання надр за незаконного заволодіння майном. У рамках провадження із грубим порушенням процесуальних норм був арештований директор компанії Вадим Мохов, який начебто не виконав наказ Державної геологічної служби про призупинення дії ліцензії, дія якого у свою чергу була призупинена Окружним адміністративним судом м. Києва. На прес-конференції, яка була проведена у Харкові, директор ПрАТ «Укргазвидобуток» заявив, що його життю загрожувала небезпека, коли він декілька днів знаходився під арештом.

«У діях правоохоронних органів ми вбачаємо системний характер. Тиск на компанії групи триває вже не один рік, вже відкрито близько 80 проваджень. Але ж більшість відкритих справ завершуються тільки обшуком, вилученням документів та техніки. Далі слідчі дії не йдуть. Це однозначно можна кваліфікувати, як незаконний тиск на бізнес», - наголосив директор з ризиків та безпеки «Смарт-Холдингу» Іван Герасимович.

Виконавчий директор «Асоціації газовидобувних компаній України» Роман Опімах підкреслив: «Впродовж останнього року перевірки та обшуки проводяться як у державних, так і у приватних компаніях. Безумовно, все це впливає на роботу цих компаній і ставить під загрозу реалізацію урядової програми із забезпечення енергонезалежності, якої ми маємо досягти до 2020 року. Адже замість того, щоб збільшувати видобуток газу, компанії змушені «відбиватись» від правоохоронних органів».

Довідка

Група компаній Smart Energy входить до складу Смарт-Холдингу, здійснює реалізацію проектів у сфері розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів, а також альтернативної енергетики.

Нафтогазовий напрям Smart Energy представлений газовидобувною компанією «Укргазвидобуток» (Харківська область) та публічною британською компанією Regal Petroleum з активами у Полтавській і Харківській областях (компанія «Пром-Энерго Продукт»).

За 9 місяців 2017 року компанії групи сплатили до бюджетів 580 млн грн податків та платежів та виділили на соціальні проекти 6,5 млн грн.