Smart Holding

Всі новини Виробництво Соціальна сфера За 5 місяців група компаній Smart Energy перерахувала 12,4 млн грн ренти до місцевих бюджетів

02.07.2018

За 5 місяців поточного року місцеві бюджети Полтавської та Харківської областей поповнилися на 5,1 млн грн і 7,3 млн грн відповідно. Таку суму група компаній Smart Energy перерахувала на місця в рамках децентралізації рентної плати за використання надр.

Зокрема, до обласного бюджету Полтавської області, де свою діяльність здійснює Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед», надійшло 2 млн грн. Також 2 млн грн отримали Лохвицький та Чорнухинський районні бюджети. До бюджетів сільських рад було перераховано 1 млн гривень.

Компанії «Укргазвидобуток» і «Пром-Енерго Продукт», які працюють в Харківській області, сплатили в обласний та районний бюджети майже по 3 млн гривень в кожен. Ще 1,5 млн грн було перераховано до бюджетів сільрад та Мерефянській міській раді.

«На сьогоднішній день місцеві громади «газодобувних» регіонів тільки від групи Smart Energy отримали 12,4 млн грн. Це суттєві грошові ресурси, які вже надійшли безпосередньо до місцевих бюджетів. Ми сподіваємося, що вже в цьому році громади зможуть ефективно використовувати ці кошти і реалізувати актуальні соціально значущі проекти, як, наприклад, ремонт доріг, шкіл, лікарень або на інші суспільні потреби», - розповідає перший заступник генерального директора з економіки та фінансів групи компаній Smart Energy Євген Паленка.

Нагадаємо, це стало можливим завдяки децентралізації ренти відповідно до Закону України №1793-VIII (раніше відомим як законопроект №3038, який активно підтримували нафтогазовидобувні компанії). Так, з 1 січня 2018 року, державні та приватні компанії сплачують 95% ренти за видобуток вуглеводнів до державного бюджету, а 5% - до місцевих, з яких 2% - в обласні, 2% - до районних і 1% - до бюджетів місцевого самоврядування за місцем розташування (видобутку) відповідних природних ресурсів.