Рішення скасувати гарантії за валютними вкладами в збанкрутілих банках буде спочатку мати негативний ефект

12.07.2018

УНІАН

Причиною стане відтік валютних вкладів.

Рішення скасувати виплати державою відшкодування за вкладами в збанкрутілих банках в іноземній валюті на початковому етапі матиме швидше негативний ефект, оскільки спричинить відтік валютних вкладів — на цей момент кошти фізичних осіб в іноземній валюті становлять майже 50% від загальної суми вкладів населення і 20% від усіх зобов’язань банківської системи України.

Так прокоментувала УНІАН перший заступник генерального директора, фінансовий директор ПрАТ «Смарт-Холдинг» Юлія Кір’янова заяву директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтина Ворушиліна, який вважає правильним скасувати виплати державою відшкодування за вкладами в збанкрутілих банках в іноземній валюті.

«Втрата такого джерела залучення валюти позначиться на можливості банків здійснювати кредитні операції. Насамперед, зменшаться обсяги кредитування юридичних осіб, що мають валютний виторг. Перехід «у тінь» валютних заощаджень може позначитися й на курсі гривні. Сам підхід, запропонований Фондом, правильний, але за умови впровадження низки компенсаторів. Також важливо, щоб економіка України показувала стабільне зростання, тоді й довіра до національної валюти буде вищою», — зазначила Кір’янова.

Тим часом, ініціативу Ворушиліна підвищити гарантоване відшкодування за вкладами до 800 тисяч гривень Кір’янова вважає позитивною.

«Ініціатива підвищення порога, безумовно, є позитивною. Це сприятиме нарощуванню й концентрації депозитної маси в банківській системі, що, у свою чергу, розширить можливості кредитування. Крім того, це зручно вкладнику, який за наявного порога відшкодування змушений відкривати кілька рахунків у різних банках», — підкреслила експерт.