Торгова мережа «Амстор» відновлюється після знищення всієї IT-інфраструктури

03.02.2015

Фахівці Смарт-Холдингу і групи компаній «Амстор» продовжують підготовку магазинів торговельної мережі до відкриття.

У більшості магазинах відновлено ​IT-інфраструктуру магазинів і бази даних, проведено інвентаризацію товарів і поповнення асортименту, успішно проведено тестування процесу продажів в одному з київських магазинів.

Торговий центр, розташований на вулиці Майорова в Києві, став тестовим майданчиком, що дозволив виробити алгоритм відновлення роботи всіх магазинів мережі. Досить складно «запустити» магазин «із нуля», адже всі бази даних були знищені, IT-обладнання та вся документація були вивезені в невідомому напрямку екс-керівником торгової мережі братами Вагоровськими. Отже, вони намагалися приховати обсяги розкрадань і уникнути відповідальності.

Назвати дату відкриття всіх торгових центрів «Амстор» поки можливості немає, тому процес відновлення нормальної роботи мережі ускладнений тим, що низка матеріально відповідальних осіб не виходить на роботу за вказівкою братів Вагоровських і приховує фінансову та кадрову документацію. У тих магазинах, де співробітники припинили виконувати злочинні вказівки екс-керівників, уже виплачують заробітну плату й налагоджено процес інвентаризації. Це дозволить ці магазини запустити одними з перших. 19 січня Смарт-Холдинг здійснив виплату заробітної плати персоналу магазинів мережі «Амстор» у Києві та Дніпропетровську.

Нагадаємо, що 31 грудня 2014 року озброєні люди заблокували роботу низки магазинів мережі «Амстор» у Києві, Запоріжжі, Дніпропетровську, Маріуполі та інших містах. На місця подій прибула міліція, роботу магазинів було відновлено, але ненадовго. Зараз не працює більшість магазинів мережі «Амстор».

Смарт-Холдинг, основний акціонер «Амстора», заявив, що озброєні люди, які блокували магазини мережі, діяли за вказівкою її колишнього керівника й міноритарного акціонера Володимира Вагоровського. Екс-керівник не погодився з рішенням головних власників про відсторонення його від управління групою компаній «Амстор» і робить усе, щоб дестабілізувати роботу торгових центрів і приховати обсяги розкрадань. Результати аудиту, проведеного головним акціонером, виявили спроби Вагоровських привласнити компанію, а також розкрадання грошових коштів для особистого збагачення.

Вагоровські наразі контролюють магазини на території так званої «ДНР», виторг яких не приходить на рахунки ДК «Амстор».

Компанія «Гелабран Реал Істейт» — акціонер, який стояв біля джерел створення групи компаній «Амстор» (входить до сфери впливу Едуарда Шифріна й Олександра Шнайдера), підтримав головного акціонера групи — Смарт-Холдинг у прагненні стабілізувати роботу торгових центрів «Амстор» у всій Україні. У повідомленні компанії сказано: «Ми засуджуємо дії міноритарного акціонера Володимира Вагоровського й колишнього менеджменту в особі Олександра Вагоровського, які призвели до зупинки роботи магазинів».

2009 року Шифрін і Шнайдер — мажоритарні акціонери торгової мережі «Амстор» — продали частину своїх акцій компаніям, пов’язаним зі Смарт-Холдингом. Їхня частка зменшилася із 60 до 15%. Смарт-Холдинг став головним акціонером торгової мережі із 70% акцій. Частину акцій було викуплено в міноритарного акціонера ГК «Амстор» Володимира Вагоровського. Його частка зменшилася із 40 до 15%. Брати Олександр і Володимир Вагоровські за рішенням акціонерів до останнього часу займалися операційним управлінням торговою мережею.