Smart Holding

Правоохоронці продовжують чинити тиск на бізнес Смарт-Холдингу. Затримано директора ПрАТ «Укргазвидобуток» (входить до Smart Energy) Вадима Мохова

05.10.2017

Правоохоронці продовжують системний тиск на бізнес Смарт-Холдингу і його акціонера - опозиційного політика Вадима Новинського. Впродовж всього 2017 року підприємства холдингу піддаються необґрунтованим перевіркам, обшукам, заарештовують рахунки та акції, висуваються підозри менеджменту. У безпідставному тиску задіяні прокуратура, СБУ, ДФС, поліція, перевіряючі та контролюючі органи.

Сьогодні був затриманий директор компанії ПрАТ «Укргазвидобуток» (УГВ), відомий в Харкові та області волонтер, Вадим Мохов. Як зазначає його адвокат, затримання проводилося з численними порушеннями кримінально-процесуальних норм.

Затримання відбулося на підставі ухвали суду, яким слідчий Харківського відділення поліції ДУ НП у Харківській області надав сфальсифіковані дані про те, що Мохов нібито переховується від органів досудового розслідування.

04.10.17 слідчий і прокурор в обідній час прийшли до офісу УГВ і за відсутності Вадима Мохова зачитали повідомлення про підозру. При цьому, директор УГВ саме в цей момент тимчасово не перебував на робочому місці.

На момент зачитування підозри слідчий вже звернувся до Харківського районного суду з клопотанням про арешт Мохова. У свою чергу, директор УГВ, дізнавшись про відвідування офісу представниками правоохоронних органів, неодноразово телефонував слідчому і оперативним працівникам СБУ, які є членами слідчої оперативної групи, намагаючись з'ясувати порядок своїх подальших дій. Близько 18.00 відбулася розмова зі слідчим, який повідомив Вадиму Мохова, що на даний час «у нього немає ніяких вказівок» щодо директора УГВ. Вадим Мохов домовився, що 05.10.17 він прибуде до м. Мерефи на зустріч зі слідчим. Щойно директор УГВ прибув до районного відділу поліції, його затримали, а вже потім офіційно оголосили про підозру. Адвокат Мохова зазначає, що ухвалу суду про надання дозволу на затримання було винесено до офіційного оголошення директору УГВ підозри, що є грубим порушенням КПК.

Вадим Мохов підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення у зв'язку з нібито невиконанням вимог наказу Державної служби геології та надр України про призупинення дії спецдозволу на користування надрами в період з 28.07.2017 по 10.08.2017. Кримінальне провадження порушено за заявою колишнього працівника ДФС, який наразі затриманий і перебуває під слідством. При цьому ігнорується факт того, що ще 23.08.2017 прокуратурі була надана інформація про те, що УГВ офіційно була повідомлена про вищезгаданий наказ лише 14.08.2017. До того ж, існує ухвала Окружного адміністративного суду м. Києва про призупинення дії цього наказу.

Вадим Мохов весь час співпрацював зі слідством, продовжував виконувати функції директора УГВ, не змінював місце проживання і роботи, був доступний за усіма видами зв'язку.

Усі вищевикладені факти дають підстави стверджувати, що необґрунтоване - з грубим порушенням КПК і прав людини - затримання Вадима Мохова є частиною системного тиску влади на бізнес Смарт-Холдингу і його акціонера – опозиційного політика Вадима Новинського. У нас є підстави стверджувати, що наші газовидобувні активи перебувають у зоні бізнес-інтересів конкурентів, які наразі близькі до діючої влади.

УГВ є одним з найбільших платників податків Харківської області, компанія реалізує безліч соціальних проектів на національному та регіональному рівні, в тому числі надаючи значну допомогу військовим госпіталях, її співробітники і менеджери є активними учасниками волонтерського руху.

Ми закликаємо керівників усіх правоохоронних органів припинити надавати злочинні вказівки щодо необґрунтованого тиску на бізнес Смарт-Холдингу, про фальсифікацію матеріалів кримінальних проваджень стосовно його менеджерів, що призводить до блокування господарської діяльності найбільших підприємств різних галузей, ставить під загрозу майбутнє багатотисячних колективів і призводить до недоотримання бюджетом різних рівнів сотень мільйонів гривень.