Група Smart Energy перерахувала вже 4,9 млн грн ренти до місцевих бюджетів

05.04.2018

Від початку 2018 року місцеві бюджети Полтавської та Харківської області вже отримали від компаній групи Smart Energy 4,9 млн грн ренти за користування надрами. Це стало можливим завдяки децентралізації ренти згідно із Законом України №1793-VIII (раніше відомим як законопроект №3038).

Зокрема, за січень-лютий цього року до обласного, районних та бюджетів селищних рад Полтавської області, де працює Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед», надійшло 2 млн грн та 2,9 млн грн – до місцевих бюджетів Харківської області, де працюють ПрАТ «Укргазвидобуток» та ТОВ «Пром-Енерго Продукт».

Тільки за лютий 2018 року у Полтавській області було перераховано до обласного бюджету - 375 тис. грн, до Лохвицького районного бюджету - майже 780 тис. грн, до Чорнухинського районного бюджету – 18 тис. грн. Також майже 410 тис. грн отримали безпосередньо бюджети шістьох селищних рад, на території яких здійснює видобуток Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед», зокрема: Безсалівської – 204 тис. грн, Жабківської – 84 тис. грн, Яхниківської – 47 тис. грн, Харківецької – 36 тис. грн, Свиридівської – 19 тис. грн., Богодарівської – 18 тис. грн.

У Харківській області за лютий цього року компанії «Укргазвидобуток» та «Пром-Енерго Продукт» сплатили до обласного бюджету – 532 тис. грн, до бюджетів Нововодолазького району – 388 тис. грн, Зміївського району – майже 17 тис. грн, Харківського району – майже 7 тис. грн, Чугуївського району – 121 тис. грн. Бюджети селищних рад отримали: Введенська – більше 60 тис. грн, Рокитнянська – 194 тис. грн, Тимченківська – 8 тис. грн, Яківлівська – 0,5 тис. грн та місто Мерефа – майже 3 тис. грн.

«Суми надходжень до місцевих бюджетів різні. Вони залежать від кількості працюючих свердловин на території конкретної селищної ради, де здійснює свою діяльність компанія, а відповідно від обсягу видобутих з надр вуглеводнів. Тобто чим більше компанія видобуває газу чи конденсату, тим більше сплачує ренти, і тим більше коштів отримує місцевий бюджет. В результаті, виграють не лише газовидобувники, які працюють на енергонезалежність України, а й громади, які мають відтепер додаткові можливості для реалізації своїх суспільно важливих проектів», - пояснив перший заступник генерального директора з економіки та фінансів групи компаній Smart Energy Євген Палєнка.

Нагадаємо, з 1 січня 2018 року нафтогазовидобувні компанії сплачують 95% ренти за видобуток вуглеводнів до державного бюджету, а 5% - до місцевих, з яких: 2% - до обласних, 2% - до районних і 1% - до бюджетів місцевого самоврядування за місцем розташування (видобутку) відповідних природних ресурсів.

Також раніше Smart Energy повідомила, що у 2017 році компанії групи сплатили до бюджетів та цільових фондів майже 850 млн грн, у тому числі до державного - 802 млн грн, до місцевих - 48 млн грн. Також на підтримку соціальних проектів і розвиток соціальної інфраструктури регіонів, де працюють газовидобувні компанії групи, було виділено 7,3 млн грн, у тому числі у Полтавській області - 1,3 млн грн, у Харківській - 6 млн грн.

Довідка

Група компаній Smart Energy входить до складу Смарт-Холдингу, здійснює реалізацію проектів у сфері розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів, а також альтернативної енергетики.

Нафтогазовий напрям Smart Energy представлений газовидобувною компанією «Укргазвидобуток» (Харківська область) та публічною британською компанією Regal Petroleum з активами у Полтавській (Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед») і Харківській областях (компанія «Пром-Энерго Продукт»).