Smart Holding

Впровадження механізму «єдиного вікна» на митниці хоч і прогресивний крок, але несе низку ризиків – експерт

19.09.2018

УНІАН

Закон про впровадження принципу «єдиного вікна» під час митного контролю, прийнятий парламентом з урахуванням пропозицій президента, є прогресивним кроком, проте його практична імплементація несе в собі низку ризиків. Про це в коментарі УНІАН заявила перший заступник генерального директора, фінансовий директор ПрАТ «Смарт-Холдинг» Юлія Кір’янова.

За її словами, серед основних позитивних моментів документа можна виділити спрощення документообігу та відмову від паперового оформлення документів під час експортно-імпортних операцій. Зокрема, дозвільні документи, видані уповноваженими особами (включно з фітосанітарією, ветеринарами, екологами та іншими контролерами), будуть вноситися в державну інформаційну систему «Єдине вікно міжнародної торгівлі». Крім того, екологічна служба усувається від здійснення контролю безпосередньо на митниці. Екологи залучаються до митного оформлення виключно в разі зафіксованого мобільними пристроями прикордонників перевищення радіаційного фону.

«Але попри значну кількість позитивних для бізнесу змін, законопроект містить норми, які можуть уповільнити лібералізацію митних режимів. Не слід забувати, що практична реалізація цього законопроекту передбачає розробку Кабміном великої кількості регламентувальних документів (перелік товарів для експорту, імпорту та транзиту, формат електронних даних тощо). Ця обставина неминуче приверне увагу потужних лобістських груп, які можуть спробувати втрутитися в законотворчий процес, у такий спосіб нівелюючи багато важливих напрацювань, закріплених у документі», – підкреслила Кір’янова.

Вона також зазначила, що хоч який правильний закон, на сьогодні його успішне впровадження безпосередньо залежить від людського чинника. «З огляду на масштабність корупції в Україні, на миттєвий позитивний ефект від цього закону розраховувати не доводиться – принаймні доти, поки ефективно не запрацюють антикорупційні органи», – сказала експерт, додавши, що «загалом цей документ вселяє в бізнес стриманий оптимізм. Проте, остаточні висновки про його прогресивність можна буде зробити згодом, коли він почне реально застосовуватися».