Smart Holding

На Миколаївській верфі СМГ спущено на воду танкер для голландської компанії VEKA

18.03.2019

На Миколаївській верфі Смарт Меритайм Груп здійснено спуск на воду насиченого корпусу танкера-хімовоза EMMA (замовлення № 10002) для голландської компанії VEKA. В урочистій церемонії разом із суднобудівниками взяли участь багато миколаївців, зокрема студенти Національного університету кораблебудування та професійних ліцеїв.

За традицією пляшку шампанського об борт розбила почесна мати судна – працівниця корпусного цеху Тетяна Алексєєнко. Вона працює на підприємстві вже 29 років, але в такій ролі випробувала себе вперше.

Танкер-хімовоз EMMA був закладений на поточно-позиційній лінії Миколаївської верфі в липні минулого року під назвою NEBRASKA, згодом за бажанням замовника назву було змінено. Він побудований за голландським проектом CAVALLI і призначений для перевезення нафтопродуктів і хімічних вантажів. Дедвейт танкера перевищує 5000 тонн, його довжина – 110 м, ширина – 13,5 м, висота борту – 6,6 м.

Фахівці Миколаївської верфі вдосконалили технологію будівництва судна – складання носових і кормових блоків робили кілем догори, що дало змогу прискорити будівництво та знизити витрати за рахунок спрощення технологічного процесу. Всього під час будівництва судна було використано більш ніж 1200 тонн високоякісної суднобудівної сталі виробництва Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча (Метінвест, Маріуполь).

Аналогічний насичений корпус танкера-хімовоза побудований і на Херсонській верфі СМГ. Днями обидва корпуси буде передано замовникам. Загальна вартість контракту на будівництво двох суден становить понад 145 млн грн.

ДОВІДКА:

Смарт Меритайм Груп (СМГ) – найбільший суднобудівний холдинг України, що об’єднує дві суднобудівні верфі: Миколаївську та Херсонську.

Обсяг виробництва СМГ у 2018 році становив 610 млн грн, що вдвічі більше, ніж у 2017 році. Середня заробітна плата складальників корпусів металевих суден і зварювальників становить 13,8 тис. грн.

VEKA Shipbuilding B.V. входить до складу суднобудівної групи VEKA Group зі штаб-квартирою у Веркендамі (Нідерланди). Група заснована 1988 року, спеціалізується на будівництві й обслуговуванні суден внутрішнього судноплавства. У референс-листі компанії двокорпусні хімічні та бункерні танкери, LPG-танкери, контейнеровози, пасажирські та інші типи суден. VEKA керує чотирма верфями в Нідерландах: у Леммері, Хусдені, Роттердамі та Веркендамі, а також верфями в Східній Європі і, частково, в Азії.