Smart Holding

Держава повинна стимулювати буріння та видобуток вуглеводів в Україні - СЕO Smart Energy Глазунов

01.09.2020

Оригінал за посиланням

Ексклюзивне інтерв’ю агенції «Інтерфакс-Україна» генерального директора групи Smart Energy Сергія Глазунова

Які у Smart Energy плани з видобутку вуглеводнів на 2020 рік?

– Нагадаю наші результати за перше півріччя цього року. Ми продовжуємо нарощувати видобуток. Якщо порівняти із шістьма місяцями минулого року видобуток природного газу зріс на 9,5% – до 198,7 млн куб. м, газоконденсату – на 9,3%, до 17,6 тис. тонн, LPG – на 9,8%, до 4,5 тис. тонн.

Водночас відбулося дуже істотне зниження цін на наш ресурс. Якщо говорити про газ, то в літні місяці його ціна впала фактично вдвічі проти минулого року. Загалом очікуємо зниження цін рік до року приблизно на 40%. Відповідно, це позначилося на наших фінансових показниках. Зокрема, виторг у першому півріччі скоротився приблизно на 30% проти аналогічного періоду минулого року. Частково ми компенсували падіння цін завдяки нарощуванню обсягів видобутку, але загалом ситуація не найсприятливіша. Зрозуміло, це позначилося й на нашому показнику EBITDA, прибутку, а також на сумі відрахованих податків.

Завдяки чому вдалося домогтися збільшення виробничих показників?

– Збільшити видобуток у першому півріччі нам дали можливість три успішні проєкти. Ми завершили буріння свердловини № 54 на Свиридівському родовищі в Полтавській області. Також провели капремонти свердловин № 61 і № 62 на Островерхівському родовищі в Харківській області. Нещодавно почали буріння нової свердловини № 25 на Свиридівському родовищі. Крім того, продовжуємо опрацьовувати проєкт із буріння пошукової свердловини на Васищівському родовищі для вивчення перспектив видобутку на Введенській структурі в Харківському регіоні.

На жаль, у зв’язку з тривалим падінням цін на газ, яке почалося ще в середині минулого року, світовою економічною ситуацією, яка ускладнилася пандемією коронавірусу, нам довелося суттєво переглянути операційні бюджети. У другому кварталі ми прийняли новий бюджет на поточний рік, скоротивши інвестиції цього року майже на 40%.

Але якщо говорити про плани до кінця року, то показники з видобутку ми розраховуємо виконати – це приблизно 390 млн куб. м газу. Минулого року обсяг видобутку в групі Smart Energy становив 368,8 млн куб. м, у 2018-му – 295,8 млн куб. м. Тобто видобуток ми нарощуємо, але фінансові показники погіршилися, оскільки залежать від цін на газ.

Чи є вже уявлення про те, як група буде працювати у 2021 році, з огляду на економічну ситуацію та очікуване продовження несприятливого для видобувних компаній цінового тренду щодо газу?

– Дійсно, різкого зростання цін ми не очікуємо, найімовірніше, він буде на рівні 15–20%. Що ж до подальшого розвитку, то в нас зараз проходить перегляд і актуалізація виробничих програм, частину проєктів довелося змістити за строками через несприятливу цінову кон’юнктуру. Якщо говорити про наступні 12 місяців, то ми, найімовірніше, почнемо бурити дві нові свердловини.

А які проєкти вирішено відкласти?

– Ми планували інтенсивніше працювати на наших Полтавських та Харківських активах, але зараз дивимося на кожен проєкт окремо з погляду його економіки. Багато що залежатиме не тільки від ціноутворення, а й від того, як держава буде реагувати на загальну ситуацію. Газовидобувна промисловість капіталомістка й досить інертна. Ті проєкти, які ми реалізували цьогоріч, були ще розпочаті за більш сприятливих умов. Треба розуміти: щойно ти входиш у новий великий проєкт, виникають зобов’язання і, відповідно, їх потрібно виконувати. Тому з особливою обережністю будемо ставитися до кожного наступного проєкту.

Наша досить активна програма розвитку попередніх років значною мірою була зумовлена стимулювальною рентною ставкою на газ для нових свердловин, введеною із січня 2018 року. Тому зараз галузь дуже розраховує на підтримку з боку держави. Спільно з Асоціацією газодобувних компаній України ще навесні ми подали низку пропозицій, які переважно орієнтовані на фіскальні стимули. Зокрема, необхідно продовжити гарантований державою термін незмінності оподаткування видобутку з нових свердловин із 5 до 10 років. Навіть з очікуванням зростання ціни на газ, але все ж помірного, треба підтримати подальше буріння в Україні, продовживши строк. Також ми говорили про введення стимулювальної рентної ставки для свердловин, які можна відновлювати за допомогою капремонтів, і для видобутку нетрадиційних покладів вуглеводнів. Але тут важливо визначитися з чіткою та прозорою методикою визначення таких покладів.

Якщо підсумувати, то ми вважаємо за необхідне комплексно переглянути ставки оподаткування для видобутку вуглеводнів в Україні, узгодити їх із середньоєвропейським рівнем. Оскільки багато країн уже зробили певні фіскальні кроки для стимулювання власного видобутку, сподіваємося, що це станеться і в Україні.

Smart Energy для буріння користується послугами підрядників? Може, у вас є власний флот або плани щодо його створення?

– На сьогодні свого флоту в нас немає. Ми періодично вивчаємо доцільність такого кроку, але поки не бачимо такої необхідності. Ми все ж типові Exploration&Production (розвідка та видобуток – ІФ), переважно користуємося послугами зовнішніх підрядників. Водночас у нас є те, що називається «служба замовника» – своя інженерна команда, супервайзери, які керують процесом. Але роботи виконують зовнішні сервісні компанії.

Головно ми працюємо з українськими підрядниками. Зараз буріння для нас проводить компанія «Енергофінанс». Спілкуємося і з закордонними, які частково виходять на ринок у зв’язку зі скороченням програм того ж «Укргазвидобування». Ми відкриті для спілкування з будь-якими підрядниками, які задовольнять нас своїм технічним оснащенням, якістю персоналу тощо.

Smart Energy продовжує реалізацію спільних проєктів із державними компаніями?

– Ми реалізували кілька проєктів, зокрема, два з «Укрнафтою», один – з компанією «Укргазвидобування», у межах яких провели капремонти та відновили роботу свердловин, показавши досить непогані результати. До сьогодні інших конкретних проєктів у цьому напрямі в наших планах немає, але ми завжди готові розглядати потенційне розширення співпраці на взаємовигідних умовах.

Якщо уже ми заговорили про «Укрнафту», хочу запитати про ваш новий актив – «Аркона Газ-Енергія». Чим було аргументоване це придбання і якою є поточна ситуація?

– Логіка придбання дуже проста: це перспективне родовище, яке розташоване за 15 км від нашого Свиридівського родовища. Там уже є розвинена інфраструктура, ми розуміємо специфіку видобутку в цьому районі. Перед придбанням ми провели дуже докладний due diligence – не тільки геологічний і технічний, але і юридичний, фінансовий, податковий. Тобто було зроблено цілий комплекс заходів, який підтвердив чистоту попередніх операцій «Аркони», включно з отриманням спецдозволу на Свистунковсько-Червонолуцьке родовище. Тому наша британська Enwell Energy (раніше – Regal Petroleum) прийняла рішення про це придбання. Те, що навколо «Аркони» відбувається зараз, для нас швидше має політичний характер.

Що ж до поточної ситуації. Ми 6 серпня подали скаргу в Шостий апеляційний адміністративний суд щодо скасування рішення Окружного адміністративного суду Києва за позовом «Укрнафти» про визнання недійсним спеціального дозволу «Аркона» на видобуток вуглеводнів на Свистунковсько-Червонолуцькому родовищі. Засідання суду відбудеться 1 вересня. Ми абсолютно впевнені в нашій правовій позиції та сподіваємося на якнайшвидше розв’язання цього питання.

Плануємо розвивати це родовище, для цього його й купували. Уже зараз готуємося до буріння першої свердловини тут. Це буде перше буріння за 26 років. Тут нічого не бурили, починаючи з 1994 року, і видобутку не було з 2007-го. Зараз у нас виготовлено або оновлено всю дозвільну документацію, зокрема на земельні ділянки, укладено договір на буріння з підрядником, знято верхній родючий шар ґрунту, підготовлено дорогу та майданчик для заїзду бурового обладнання.

Наскільки відповідають дійсності заяви про те, що попередні власники «Аркони» нічого не робили?

– Це не так. Було підраховано запаси вуглеводнів, отримано їх затвердження в Державній комісії із запасів України, виконано переорієнтацію даних сейсморозвідки, оновлено геологічну модель родовища, проведено процедуру оцінювання впливу на довкілля запланованої діяльності, підготовлено проєкт буріння.

Ми розраховуємо на якнайшвидше успішне завершення всіх судових процесів щодо «Аркони». Наша впевненість ґрунтується на аналізі наших фахівців і численних зовнішніх консультантів, а також на попередніх рішеннях судів різних інстанцій, включно з Верховним судом. Зрештою, у процесі подання «Укрнафтою» нового позову проти «Аркони» було допущено значні порушення: минув строк позовної давності, у позов було додано вимогу, яка в принципі не є предметом судових розглядів.

Наша угода з придбання «Аркони» – одна з найбільших M&A першого півріччя в Україні, про це свідчить дослідження KPMG. Вона абсолютно прозора та зрозуміла. Компанія, яка придбала актив, котирується на Лондонській фондовій біржі, усі її операції завжди публічні. В очах інвесторів, особливо іноземних, досить дивний вигляд має той факт, коли відновлюються судові процеси за наявності рішення Верховного суду. Мета цих процесів викликає питання, як і те, що їхній ініціатор, через певні причини, не готовий розвивати це родовище і вкладати необхідні кошти.

Нещодавно у ваших офісах пройшли обшуки, пов’язані з «Арконою». Компанія апелювала, що правоохоронні органи мають звернутися до лондонського офісу. Чим усе закінчилося?

– Ситуація є такою. Було звернення за матеріалами щодо угоди до представництва однієї з компаній нашої групи, яка є «онукою» тієї компанії, яка була безпосереднім учасником угоди з придбання «Аркони». Була офіційна відповідь із нашого боку про те, що ця компанія не є стороною угоди. Було показано корпоративну структуру, хто є власником договору, тобто британська Enwell Energy, і було запропоновано, власне, до них і звернутися. Такого звернення не було, але для чогось прийшли з обшуками до нашого київського офісу й до офісу в Полтавській області.

Якісь документи були вилучені?

– Як я вже і сказав, у цих офісах необхідних документів немає, тому нічого й не було знайдено.

А чи було звернення НАБУ до лондонського офісу?

Наскільки мені відомо, такого звернення не було, інакше б наші лондонські колеги обов’язково нас проінформували.

Enwell Energy ще нещодавно називалася Regal Petroleum. Чим була викликана необхідність перейменування?

– Цій британській компанії вже понад 20 років. Ідея змінити бренд виникла більш ніж рік тому. Regal Petroleum на той час активно нарощувала активи й обсяги видобутку в Україні, змінилася структура акціонерів, була сформована нова високопрофесійна команда. Компанія вийшла на кардинально новий етап свого розвитку та суттєво відрізнялася від того, чим вона була на початку своєї історії.

Водночас ми бачили й бачимо багато можливостей попереду. Щоб прискорити їх втілення, ми вирішили активізуватися в полі видимості іноземних інвесторів. Компанія залучила нового брокера, який почав досить активно з нею працювати в плані аналітики та висвітлення ситуації. Було активізовано роботу в напрямі Investor Relations у Великобританії. Велику роботу було зроблено для формування чіткішого іміджу компанії: визначили фокус, стратегію, пріоритети, потенціал. По суті, визначили нову ідентичність, під яку було доцільно змінити й назву компанії.

Ребрендинг стався тільки в британській компанії. Цільовою аудиторією є потенційний іноземний інвестор, тобто зміни орієнтовані виключно на західний ринок. Ребрендинг – це природний процес, спрямований на те, щоб показати компанію з доброго об’єктивного боку інвестиційній спільноті.

Іноземний інвестор – це заходження в акції або щось інше?

– З акціонерним ринком зараз усе не дуже добре у зв’язку із ситуацією, що склалася у світі загалом. У планах у нас досить багато нових проєктів, у перспективі ми розглядаємо, зокрема, і потенційну можливість боргових залучень. У будь-якому разі, формування позитивного стійкого іміджу компанії в очах потенційних інвесторів вимагає й часу, і демонстрації стабільних результатів, на що і спрямовані наші зусилля.

З урахуванням поточної економічної ситуації наскільки компанія є стійкою на ринку?

– Enwell Energy в деякому розумінні є унікальною з погляду своїх фінансових показників – співвідношення грошових коштів і нульового рівня боргового капіталу.

Якщо дивитися на галузь газовидобутку України загалом, то компанія має дуже сильні позиції. Якщо говорити про інші компанії групи Smart Energy, усі вони також самодостатні в плані реалізації їхніх інвестиційних програм. Ключове питання на сьогодні – пріоритизація інвестицій також у розвиток своїх родовищ, нові потенційні проєкти.

Чи розглядаєте ви зараз можливість придбання якихось активів?

– Ми постійно моніторимо ринок. За роки існування групи вивчили мінімум 150 різних пропозицій і проєктів. Дивимося, що з’являється на онлайн-аукціонах, які проводить Держгеонадра. Вивчали також можливість участі в СРП, але поки не знайшли цікаві для себе проєкти.

Кому й де компанії групи реалізують свої ресурси? Це прямі договори або ви виходите на ринок через торги?

– Більшість нашого ресурсу продається за прямими довгостроковими договорами, частково ми виходимо на торги через різні майданчики, наприклад, Української енергетичної біржі. Безумовно, довгострокові договори забезпечують певну стабільність. Водночас, як і більшість компаній на ринку, працюємо з прив’язуванням до цін на європейських хабах CEGH або TTF. Ціноутворення в Україні, загалом, відбиває ціну в Європі плюс транспорт і певне місцеве коригування в плані балансу попиту.

Багато що залежить від того, як буде розвиватися ситуація далі. Зазвичай на зростання ціни впливає опалювальний сезон, але зараз газосховища і в Європі, і в Україні заповнені. Газ у підземках нашої країни зберігають також іноземні трейдери. Чи будуть вони його виводити з країни або спробують продати тут – також вплине на ціни.

Якою ви бачите для себе середньострокову програму розвитку? Це збільшення видобутку або утримання її на наявному рівні?

– У наших планах – нарощування видобутку. Є затверджена бізнес-стратегія, якої ми дотримуємося й досить успішно нею просуваємося. Газ ми небезпідставно вважаємо перспективним ресурсом, з огляду на світові прогнози про зростання його споживання як джерела енергії. В окремих прогнозах йдеться і про вихід газу на провідні позиції, з урахуванням того, що споживання менш екологічних вугілля та нафти буде знижуватися, а газ і вся відновлювальна генерація, найімовірніше, будуть зростати. Безумовно, зі зростанням попиту очікуємо сприятливу динаміку в плані цін. Газ як ресурс зручний у всіх сенсах – він екологічний, зручний у транспортуванні та зберіганні. Ми бачимо досить непогані перспективи в цій сфері.

Зараз багато розмов про відкриття ринку газу для населення. Чи розглядаєте ви для себе можливість виходу на цей ринок?

– Це зовсім інший вид бізнесу. Водночас ми опрацьовуємо для себе різні варіанти, щоб розуміти, як теоретично та практично з цим можна працювати і яких ресурсів це вимагає. Але зараз чітких рішень про вихід на роздрібний ринок ми не приймали, вивчаємо його роботу. Насправді роздрібний ринок тільки формується, і потрібен час, щоб він увійшов у цивілізовану форму роботи.

Яким є завантаження пелетного заводу? Куди сьогодні збуваєте продукцію?

– Зараз це вже самостійний проєкт, поза радіусом групи Smart Energy. Наскільки мені відомо, завод за останні кілька років переорієнтувався на виробництво тваринницької пелети, яка йде на корм і підстилку для тварин. Свою продукцію вони постачають до країн ЄС, а також на ринки Близького Сходу.