Smart Holding

Податки Smart Energy склали майже 1 млрд грн за 2020 рік

28.01.2021

За 12 місяців 2020 року компанії групи Smart Energy сукупно сплатили 948,5 млн грн податків, включаючи 430,3 млн грн рентних платежів за користування надрами до бюджетів усіх рівнів. Відповідно, до регіональних скарбниць з ренти перераховано 21,5 млн грн.

Обсяг податкових платежів групи Smart Energy за минулий рік зменшився на 27% у порівнянні з показником 2019 року. Основною причиною такої динаміки залишається падіння ціни на газ, яке розпочалось в позаминулому році та відобразилось на найбільших статтях податкових платежів: податок на прибуток, податок на додану вартість та рентні платежі. Річне зростання видобутку на 8,6% за минулий рік та поступове відновлення росту цін на вуглеводні, що спостерігається з другої половини 2020 року, лише частково нівелювали вплив цього фактору.

«Восени минулого року ціна на газ поступово почала зростати. Однак вплив цього на фінансові результати 2020 року незначний, враховуючи, що фактично 3 квартали ціна на газ залишалась найнижчою за останні кілька років. Попередні дії уряду на підтримку газовидобутку, зокрема зниження рентних ставок та стимулююча 12%-рента для нових свердловин, мали позитивний вплив на результати 2020 року через нові буріння. Проте, на жаль, нових кроків у цьому напрямку ми так і не побачили», – прокоментував Олексій Заєць, Фінансовий Директор Smart Energy.

Окрім повної сплати податків за звітний період, компанії групи Smart Energy виділили додатково 3,56 млн грн на потреби громад, на територіях яких вони працюють. Ця сума включає і 776 тис. грн, які «Аркона Газ-Енергія» перерахувала до бюджету Полтавської обласної ради в рамках укладеного двостороннього договору та які були направлені на будівництво школи в м. Заводському (Полтавська область).

По іншим компаніям групи благодійна допомога розподілилась наступним чином:

  • Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» виділило 1,79 млн грн. В умовах боротьби з поширенням та наслідками коронавірусу COVID-19 основні кошти (1,15 млн грн) пішли на потреби Лохвицької районної лікарні.
  • «Укргазвидобуток» надав 670 тис. грн. Ці кошти були використані на ремонт пам’ятників героям Другої світової війни, укріплення дамби в селі Мокра Ракитна, організацію перевезень місцевого населення, покращення побутових умов у спеціалізованих закладах тощо.
  • «Пром-Енерго Продукт» виділив 321 тис. грн. Більша частина коштів була використана для завершення ремонту системи опалення в Тернівському НВК та ремонту шкільного автобусу.

Нагадуємо, що основним критерієм вибору проєктів для участі компаній групи Smart Energy є користь для максимальної кількості людей. Тож більшість з них пов’язані з освітою та медициною, яка в умовах поширення COVID-19 отримала особливе значення в 2020 році. Також компанії групи, окрім постійної допомоги громадам Полтавщини і Харківщини, спільно з Благодійним Фондом Вадима Новинського на честь Покрова Пресвятої Богородиці придбали та доставили в регіональні лікарні експрес-тести та тест-системи, медичні маски, апарати ШВЛ, захисні костюми для лікарів, захисні екрани, бокси біологічної безпеки на загальну суму 2 млн дол. США у березні-квітні минулого року.

Довідка

Група компаній Smart Energy входить до складу Смарт-Холдингу, реалізує проєкти з розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів та належить до п’ятірки найбільших приватних газовидобувників України, сумарно видобуваючи понад 1 млн м3 газу на добу.

Нафтогазовий напрям Smart Energy представлений компанією «Укргазвидобуток» (Харківська область), а також публічною британською компанією Enwell Energy. У свою чергу, активи Enwell Energy працюють на Полтавщині – це Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» і «Аркона Газ-Енергія», а також на Харківщині – компанія «Пром-Енерго Продукт».