Верховний Суд України підтвердив законність спецдозволу Аркони

11.02.2021

4 лютого Верховний Суд України (ВСУ) підтвердив законність видачі спеціального дозволу на видобуток вуглеводнів на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищі (Полтавська обл.) ТОВ «Аркона Газ-Енергія», що з березня 2020 року входить до групи компаній Smart Energy та є українським активом британської публічної компанії Enwell Energy. Таке рішення суду відкриває компанії можливість здійснювати повноцінну розробку родовища та остаточно зупиняє цей судовий процес проти неї.

ПАТ «Укрнафта» як позивач розпочало судовий процес проти Державної служби геології та надр і компанії Аркона як відповідачів, у ході якого Укрнафта оскаржувала законність видачі ліцензії Арконі у травні 2017 року. Укрнафта була попереднім власником спеціального дозволу на розробку цієї площини, проте він втратив чинність до його придбання відповідачем. Аркона та Держгеонадра оскаржили претензії позивача.

У липні 2020 року суд першої інстанції оголосив рішення на користь Укрнафти, яке стверджувало, що видача ліцензії була незаконною. Проте в серпні Аркона подала апеляцію стосовно відміни цього рішення до Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. 29 вересня суд задовольнив скаргу Аркони, скасував рішення суду першої інстанції і відмовив в задоволенні позовних вимог.

У листопаді 2020 року Укрнафта подала касацію до ВСУ щодо рішення Апеляційного суду. Вища судова інстанція розглянула касацію та винесла рішення, яким ВСУ визнав аргументи Укрнафти безпідставними, постановив припинити судовий процес проти Аркони та залишив у силі рішення Апеляційного суду стосовно законності спецдозволу, виданого Арконі.

Рішення Верховного Суду є остаточним у цьому судовому процесі, тож спеціальний дозвіл на розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища залишається діючим.

«Ми вітаємо рішення Верховного Суду. Воно не лише відкриває можливість для подальшого розвитку газовидобутку України через розробку занедбаних родовищ, але й є важливим сигналом для спільноти інвесторів щодо впорядкованості та передбачуваності українського бізнес-середовища», - прокоментував Сергій Глазунов, Генеральний Директор групи компаній Smart Energy та компанії Enwell Energy.

Довідка

Група компаній Smart Energy входить до складу Смарт-Холдингу, реалізує проєкти з розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів та належить до п’ятірки найбільших приватних газовидобувників України, сумарно видобуваючи понад 1 млн м3 газу на добу.

Нафтогазовий напрям Smart Energy представлений компанією «Укргазвидобуток» (Харківська область), а також публічною британською компанією Enwell Energy. У свою чергу, активи Enwell Energy працюють на Полтавщині – це Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» і «Аркона Газ-Енергія», а також на Харківщині – компанія «Пром-Енерго Продукт».