Smart Holding

Smart Holding ініціює проведення позачергових зборів «Харківобленерго» і «Харківенергозбуту» для формування правомочних Наглядових рад

08.06.2021

Акціонер АТ «Харківобленерго» та ПрАТ «Харківенергозбут» компанія SMART HOLDING (CYPRUS) LTD ініціювала проведення позачергових зборів акціонерів товариств для прийняття ключових корпоративних рішень щодо обрання членів Наглядових рад енергокомпаній та проведення незалежної спеціальної перевірки їх фінансово-господарської діяльності за період 2019-2020 рр.

Відповідне звернення акціонер, що володіє 29,795% від статутного капіталу кожного з вищезгаданих товариств, направив на адресу емітентів в понеділок, 7 червня.

Для забезпечення відкритості процесу формування складу органів управління компаній оголошено відповідний конкурсний відбір кандидатур на посади незалежних членів їх Наглядових рад, як того вимагає діюче законодавство, зокрема ч.4 ст. 53 Закону України «Про акціонерні товариства». Конкурс буде проведений у максимально прозорий та демократичний спосіб з залученням українського представництва міжнародної компанії з відбору керівного персоналу Boyden Ukraine. Умови конкурсу та вимоги до кандидатів опубліковані на сторінці конкурсу http://konkurs.smart-holding.com

Директор із ризиків і безпеки Smart Holding Іван Герасимович, кандидат у члени Наглядової ради АТ «Харківобленерго» і ПрАТ «Харківенергозбут», зазначив:

«Ми наполягаємо на створенні правомочних і дієвих колегіальних органів управління компаній і, як відповідальний акціонер, робимо для цього усе від нас залежне. Переконані, що це дозволить забезпечити ефективний контроль над Дирекціями та унеможливить зловживання і будь-які корупційні дії з боку посадових осіб цих стратегічних для економіки держави підприємств.

Протягом тривалого часу Наглядові ради АТ «Харківобленерго» і ПрАТ «Харківенергозбут», як і колегіальні органи управління багатьох підприємства з державною часткою, виступали радше як такий собі кишеньковий орган для просування потрібних управлінських рішень в інтересах ділків від влади.

Держава має бути зацікавлена в припиненні практик «тіньового управління», адже від цього напряму залежить успішність та результативність запланованої в цьому році приватизації цих підприємств.

Пропонуємо державі в особі Фонду держмайна України приєднатися до участі в оголошеному незалежному конкурсі та скористатися напрацюваннями міжнародної компанії з відбору керівного персоналу. Маємо надію, що роботу урядового Комітету з призначення, що має визначати претендентів на посади незалежних членів Наглядових рад особливо важливих для економіки підприємств, буде відновлено в стислі терміни і акціонери найближчим часом на загальних зборах зможуть прийняти рішення про відповідні призначення».

Нагадаємо, 28 квітня 2021 року в дистанційному режимі відбулися загальні збори акціонерів АТ «Харківобленерго» і ПрАТ «Харківенергозбут», в ході яких не були сформовані Наглядові ради акціонерних товариств.

Як відомо, формування незалежних Наглядових рад в компаніях, в статутних капіталах яких 50%+ акцій (часток) належить державі, є обов’язковим, згідно з Законом України №1405-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності», який був ухвалений Верховною Радою 2 червня 2016 року.

В травні SMART HOLDING (CYPRUS) оскаржила в суді рішення, прийняті на засіданнях Наглядових рад АТ «Харківобленерго» та ПрАТ «Харківенергозбут» 23 березня 2021 р., зокрема, про проведення загальних зборів цих товариств 28 квітня 2021 р. Компанія переконана, що після 6 січня 2019 р. склад Наглядових рад АТ «Харківобленерго» та ПрАТ «Харківенергозбут» став неправомочним, тому що не був приведений у відповідність до норм чинного законодавства.

Довідка:

SMART HOLDING – одна з найбільших інвестиційних груп України. Інтереси Групи зосереджені в галузях, які є ключовими для економіки країни. Підприємства Групи інвестують в активи гірничо-металургійного та нафтогазового комплексів, сільського господарства, суднобудування, нерухомості й енергетики. Стратегія SMART HOLDING спрямована на ефективне управління диверсифікованим портфелем інвестицій із метою збільшення його вартості в довгостроковій перспективі.

SMART HOLDING (CYPRUS) LTD – топхолдингова компанія Групи, яка створена та діє за законодавством Республіки Кіпр. Її бенефіціаром є Вадим Новинський.