Aleksey Pashunov, Amstor: UAH 150 Million Invested in Re-launch of the Shopping Centres

31.08.2017

Директор Амстор Ритейл Груп про новий торговий центр компанії, ситуацію з іншими ТЦ, плани розвитку й багато іншого.

У середині вересня Амстор Ритейл Груп готується відкрити новий торговий центр компанії — у Бердянську Запорізької області. Чи буде ТЦ, чому компанія зупинила вибір на далеко не найбільшому і відомому в Україні місті, хто стане ключовими орендарями комплексу і як розвиваються центри в інших містах, RAU розповів директор Амстор Ритейл Груп Олексій Пашунов.

Розкажіть про новий торговий центр Амстор у Бердянську: його площа, особливості?

— Уже цієї осені для жителів і гостей Бердянська відчинить свої двері оновлений торговий центр «Амстор» загальною площею майже 12 000 кв. м і паркінгом на 500 місць. У радіусі кілометра проживають приблизно 30 тисяч жителів. Бердянськ — місто курортне, у літній період кількість жителів збільшується в кілька разів. А з огляду на місце розташування ТЦ, пройти повз нього просто неможливо: поруч проходить автомобільна дорога, що веде до залізничного та автовокзалів, навпроти — безліч готелів та інших важливих для міста об’єктів інфраструктури.

Чи є вже якірні орендарі комплексу, хто буде в ньому представлений?

— Як і в усіх торгових центрах мережі, ключовим орендарем стане супермаркет «Сільпо­». Зараз ми на фінальній стадії переговорів із представниками ритейлу в сегменті електроніки. Також укладаються договори з операторами drogerie, сфери послуг, аптекою й рестораном. Крім цього, ми в активній фазі переговорів із дитячим розважальним центром. Добір орендарів дасть нам змогу запропонувати споживачеві все повсякденні (і не тільки) товари й послуги.

Чому зупинили свій вибір саме на Бердянську — м’яко скажемо, не найбільш розкрученому місті серед українських ритейлерів?

— В останні роки, і не тільки в літній період, курорти Бердянська приймають у рази більше гостей, ніж раніше. З упевненістю можна сказати, що цей факт буде сприяти постійному трафіку відвідувачів у ТЦ. Крім того, протягом декількох років «Амстор» у Бердянську функціонував, але в іншому форматі.

Оскільки на ринку нерухомості в Бердянську спостерігається брак якісних торгових площ, у процесі реконцепції мережі ми вирішили реанімувати цей торговий центр. На основі аналізу заявок, які ми отримали від потенційних орендарів, ми дійшли висновку, що бердянський торговий центр буде більш ніж затребуваний.

Який стан справ з іншими ТЦ «Амстор»: скільки з них працює і в яких містах?

— Зараз мережа ТЦ «Амстор» налічує 12 торгових центрів, розташованих у східних і центральних областях країни. Загальна площа торгових центрів становить понад 170 000 кв. м. Усі вони також пройшли процеси реконцепції, і ми маємо чотири центри торгово-розважального формату: два в Запоріжжі й по одному в Маріуполі й Мелітополі. У мережі є також формат «європейського» торгового центру, який ми досягаємо за допомогою укладення договірних відносин із міжнародними брендами, як-от JYSK, Reserved, Columbia і іншими. Формат тематичного торгового комплексу зі спортивним напрямом представлений у Миколаєві, завдяки розміщенню спортивного центру GYM STYLE площею 1500 кв. м.

В одному з торгових центрів Маріуполя представлений новий формат для регіону — наявність трьох провідних операторів електроніки в одному ТЦ. Решта форматів — це центри щоденної покупки, сімейного дозвілля, для яких орендарі підбираються за принципом споживчого кошика, а саме: продукти, аптека, побутові послуги та інше. Нові ТЦ «Амстор» у Бердянську й Сєвєродонецьку також продовжать концепцію центрів щоденної покупки з декількома якірними операторами, які представлять продуктовий ритейл, сегмент електроніки, дитячий розважальний центр і товари повсякденного попиту.

Яка вакантність торговельних центрів?

— Сумарна вакантність усіх торгових центрів мережі не перевищує 3%.

Яка справи з відвідуваністю: якщо порівняти з попередніми роками, вона зростає або залишається на колишньому рівні?

— Відвідуваність виразно зростає. Зараз середній показник у мережі — 1 млн 700 тисяч — 1 млн 900 тисяч відвідувачів щомісяця. Домогтися збільшення кількості лояльних відвідувачів нам вдалося завдяки клієнтоорієнтованості та вдалому пулу орендарів, впровадженню маркетингової стратегії, а також реконструкції торгових центрів, що дало змогу зробити їх максимально комфортними для гостей.

У регіональному розрізі як йдуть справи з відвідуваністю: у яких містах ТЦ «Амстор» більш популярні, у яких — менше?

— Ситуація з відвідуваністю в мережі досить рівна, усі торгові центри показують приблизно рівні результати. Багато в чому завдяки тому, що під час добору орендарів ми враховуємо економічну ситуацію в конкретно взятому регіоні та його особливості.

У чому ви бачите потенціал для підвищення привабливості ТЦ «Амстор»?

— Сучасний ритм життя диктує свої умови, і виділити час на шопінг не так уже і просто. Тому ми пропонуємо відвідувачам придбати всі необхідні товари й послуги, не залишаючи межі торгового центру. Крім цього, ми піклуємося про комфорт для наших гостей. Уже завершено обладнання зон безкоштовного Wi-Fi на території торгових центрів. У найближчих планах — організація місць відпочинку й заряджання ґаджетів для відвідувачів.

Як пройшла реконцепція торгових центрів? У чому саме вона полягала і які були етапи проведення реконцепції?

— Два роки тому наша компанія повністю пішла від продуктового роздробу й зайняла свою нішу бізнесу у сфері управління нерухомістю. Маючи у своєму активі одного якірного орендаря і прикасову зону, ми змогли розкрити потенціал торгового центру й перетворити його на багатофункціональний торговий комплекс мікрорайонного / районного формату.

Промислово-інвестиційна група Смарт-Холдинг інвестувала в перезапуск торговельних центрів «Амстор» понад 150 млн грн, завдяки чому була повністю оновлена інфраструктура торгової мережі. Як результат — ми змогли запропонувати новим орендарям якісні площі під оренду, а відвідувачам — сервіс і різноманіття вибору магазинів для здійснення покупок.

З якими труднощами стикалися під час її проведення?

— Завдяки злагодженим діям та професіоналізму нашої команди, процес реконцепції ми подолали без значних складнощів. Ще на етапі розробки концепції ми врахували всі ризики й чинники, які можуть вплинути на можливість реконцепції комплексів. Спочатку ми бачили потенціал у перезапуску мережі ТЦ і задіяли максимум сил і засобів для його реалізації.

Чи вдалося вам досягти запланованих результатів?

— Про результативність свідчить збільшення кількості відвідувачів мережі ТЦ «Амстор», а також зацікавленість орендарів у розміщенні в наших комплексах. Тільки в нашому торговому центрі в Запоріжжі представлені бренди одягу Gloria Jeans і LPP group, JYSK. Найближчим часом у торговому центрі «Амстор» у Кременчуці почне роботу магазин бренду Columbia, на фінальній стадії переговори з брендом Collins, який також планує відкритися в цьому ТЦ. Ці чинники говорять про правильно обраний вектор розвитку, якого ми будемо дотримуватися й надалі.

Чим залучаєте у ваші ТЦ орендарів і відвідувачів? Проводите якісь маркетингові акції, заходи, фестивалі, свята?

— Розробляючи маркетингову стратегію, ми керувалися принципом: «Від шопінгу до хепінгу». Ідея в тому, щоб не тільки дати можливість відвідувачеві придбай необхідні товари, а й розважити його, перетворити буденне заняття на відпочинок. На підставі даних, отриманих у результаті маркетингових досліджень, ми склали портрет нашого потенційного покупця, і під час планування будь-яких активностей враховуємо, наскільки той чи інший крок буде цікавий нашим гостям.

Чи заплановано будівництво нових ТЦ «Амстор», і якщо так — то які регіони для вас пріоритетні?

— У найближчих планах відкриття торгового центру «Амстор» у Сєвєродонецьку. За площею, концепцією й набором орендарів він буде аналогічний бердянському ТЦ. Але говорити про дати ще рано, тому що на цей момент триває активна підготовка до відкриття в Бердянську, і розосереджувати сили — не найкраще рішення. Однак, інвестиційна програма Смарт-Холдингу та інших спів-інвесторів дасть нам змогу оперативно почати процес реконцепції ТЦ у Сєвєродонецьку і привести нові відкриті торгові центри до єдиного формату сімейної покупки.