Голландський інспектор Х. Спаргарен: Якість, яку дає Смарт Меритайм Груп, відповідає рівню закордонних верфей

20.11.2019

Черговий візит на верф Смарт Меритайм Груп представника голландської компанії VEKA Shipbuilding WT B.V. пана Хайга Спаргарена залишив у нього позитивні враження про роботу херсонських суднобудівників. «Моє завдання – контролювати якість виконуваних робіт. Я залишився задоволений тим, що побачив сьогодні», – розповів він в інтерв’ю.

На що ви звертали особливу увагу цього разу?

– Мені завжди важливо самому бачити, як ідуть процеси створення вузлових деталей, чи якісно зроблена палуба, корма, носова частина. Але основна робота проходила не на стапелі, а в кімнаті переговорів. Ні листування, ні телефонні розмови не дають такого результату, як безпосереднє спілкування. Набагато важливіше сісти за спільний стіл – це дає відчуття причетності. Разом із колегами – Олегом Куп’янським, Юрієм Корнієнком, Василем Філіп’євим ми дійшли спільної думки. Це дуже важливо, коли люди вміють чути одне одного. З нас вийшла гарна команда.

Які питання ви вирішували з працівниками Херсонської верфі?

– Це вже третій танкер-хімовоз, який будує СМГ для Shipbuilding WT B.V. У Голландії в креслення було внесено низку змін до проекту, які необхідно тепер впровадити тут, на Херсонській верфі, під час будівництва. Я впевнений, що після всіх коригувань у нас вийде ідеальне судно, яке повністю задовольнить власника. Ми плануємо працювати з вашою компанією надалі. І тому мені важливо бути тут, щоб спільно розв’язувати всі питання щодо конструктивних змін.

У вас є досвід співпраці з іншими верфями. Чи відрізняється робота на них від українських?

– Так, ми будуємо свої судна й на інших верфях теж. Наприклад, на польських і китайських. Вкотре хочу зазначити, що ваші люди вирізняються згуртованістю, дружелюбністю й оперативно реагують на зауваження з боку замовника. Ви знаєте своє діло. До України я приїжджаю приблизно раз на місяць, тоді як на польську верф їздив, як мінімум, раз на два тижні. Весь процес потрібно було контролювати набагато ретельніше. У Польщі в нас було 10 однакових проектів. Так ось у 9 з цих 10 вони зробили одні й ті ж помилки. Звичайно, від помилок ніхто не застрахований ні в Україні, ні в Польщі, ні в Китаї. Але якщо у вас скажеш: «Поміняйте ось це й це» – українці беруть і змінюють. У Китаї ти говориш: «Поміняйте», вони кажуть: «Добре» й нічого не змінюється.

Хто є основними конкурентами українських суднобудівників?

– У Польщі та в Україні якість робіт одного порядку. Але, як я вже говорив, на польських верфях потрібен більш жорсткий контроль. У Китаї теж зроблять добре, але тільки якщо ти перебуваєш там постійно й контролюєш процес. До речі, ось ще нюанс. Для китайців цілком нормально ставити на дільницю більше людей, але прогрес і якість буде такою ж як в Україні за меншої кількості залучених працівників.

Що потрібно зробити українському суднобудуванню, щоб повернути свої позиції на світовому ринку?

– Ви самодостатні. Якість, яку дає Смарт Меритайм Груп, відповідає рівню закордонних верфей. На мою думку, у вас є все для успішної діяльності. Давайте на чистоту: якби в нас виникли проблеми з першим замовленням, чи робили б ми щось із вами далі?

Двома словами ваші відчуття від цього візиту.

– Я щасливий.