Юлія Кірьянова, СЕО «Смарт-Холдинг»: «Я роблю все, щоб зберегти активи»

28.07.2023

СЕО «Смарт-Холдингу» Юлія Кірʼянова – герой другого сезону YouTube-проєкту Forbes «Business Breakfast із Володимиром Федоріним». Кірʼянова розповіла про звʼязки Вадима Новинського з УПЦ МП, втрати від санкцій та звільнення тисяч співробітників

Повне інтерв’ю за посиланням. Відео розмови – тут.

Як «Смарт-Холдинг» завершив 2022 рік?

Виробництво за результатами 2022-го впало більш ніж на 50%. Але високі ціни на газ витягнули нашу виручку майже на рівень 2021 року. EBITDA була приблизно на тому ж рівні.

Ми прогнозували зниження наших бюджетів на 30-40% порівняно з 2022-м за результатами 2023 року. Але санкції зупинили багато наших бізнесів і змусили переглянути плани.

У першому півріччі наші результати удвічі гірші, ніж прогнозовані. За результатами року наша виручка може знизитися більш ніж у 2,5 раза, до 3 млрд грн. За оптимістичних прогнозів EBITDA може бути учетверо менша, близько 1 млрд грн.

Яка ситуація зі звільненнями?

На початку великої війни у «Смарт-Холдингу» працювали 4500 людей. На початку 2023-го – 2700-2800 людей.

Зараз переді мною та іншими керівниками компаній питання: як тягнути далі 2800 людей. Ми намагаємося втримати ключові активи, навіть з мінусом. Бо коли зупиняється актив, далі – розграбування, втрата постачальників, клієнтів, вартості.

Які бізнеси «Смарт-Холдингу» працюють, які – ні?

Деякі бізнеси зовсім зупинені. Це південні активи – порти, суднобудівництво, елементи індустріального парку у Миколаєві, які працювали.

Зупинено видобуток щебеню, грибний бізнес. Зупинені навіть свердловини з видобутку води в аграрному підрозділі. Зараз посівна, ми дуже дорого купуємо воду, щоб отримати врожай і не підвести наш продуктовий кластер.

Не працює велика частка газового бізнесу. Продовжують діяти торговельні центри, полікарбонатне виробництво.

Яка частка газового бізнесу Smart Energy працює?

Газовий напрямок Smart Energy включає приватну гілку – компанію «Укргазвидобуток» і публічну з лістингом на лондонській біржі Enwell Energy, де ми маємо мажоритарний пакет.

«Укргазвидобуток» видобував газ у Харківському районі. У липні минулого року ми там запустили свердловини, але зараз видобуток повністю зупинено.

Але ще працюють дві ліцензії Enwell Energy. Склалася унікальна ситуація: ми у 2010-му році купували компанію на біржі через відкритий аукціон, ліцензії належать компанії-нерезиденту. «Смарт-Холдинг» не розпоряджається коштами цієї компанії. Є борд керівників у Лондоні: там троє незалежних представників, троє зі «Смарт-Холдингу». Незалежний очільник розпоряджається операційною діяльністю.

Яка доля частки «Смарт-Холдингу» у «Метінвесті», чи вона заарештована?

Мені невідомо про факти арешту цієї частки. Бізнес структурований через Голландію. Ми маємо частку в голландській компанії.

Тобто ви продовжуєте отримувати дивіденди?

Ми вже досить давно не отримуємо дивіденди, бо компанія у скрутному становищі.

Який зараз стан справ у Харківобленерго? Ви стали міноритаріями у 2021-му і, вочевидь, зіткнулися з тим, що менеджмент не задовольняє вимогам сучасного корпоративного управління.

Ми зіткнулися з катастрофічною ситуацією на підприємстві. За нашими розрахунками, близько $20 млн на рік йде незрозуміло куди. Зношені основні засоби, борги податковій і водоканалу.

Ми намагалися поставити на наглядовій раді питання щодо звільнення менеджменту, проведення перевірок, ініціювали кримінальні справи, звернулися до НАБУ.

Який запас міцності компанії? Коли доведеться закрити компанію чи звільнити більшість працівників?

Запасу міцності в Україні майже нема. Ми дотуємо групу компаній з резервів. Я до кінця липня маю представити правлінню розрахунки, скільки коштуватиме утримувати компанію до кінця року. Ухвалимо рішення, спираючись на цифри.

Я роблю все, щоб зберегти активи.

Які ви бачите варіанти виходу з цієї ситуації?

Нас блокують не через санкції, а через кримінальну справу. І у тому, що відбувається, є ознаки корпоративного рейдерства.

Ви можете оскаржити це рішення?

Ми це робимо. Це роблять трасті. Але кримінальні справи в Україні можуть тривати десятки років.