Результати роботи суднобудівного бізнесу Смарт-Холдинг у 2023 році: майже 23 млн грн – на підтримку економіки України та українців від Smart Maritime Group

04.03.2024

8,8 млн грн податків та 14 млн грн на гуманітарні проєкти – внесок Smart Maritime Group у економічну підтримку нашої країни у 2023 році. І все це – всупереч постійним масованим обстрілам з боку російських окупантів, які зробили судобудівництво на верфях компанії неможливим.

Перед повномасштабною війною верфі SMG випускали третину від всіх українських суден. Після 24 лютого 2022 року всі плани з розвитку українського суднобудування були відкладені, а Smart Maritime Group зосередилася на збереженні виробничих потужностей та гуманітарній допомозі прифронтовому регіону.

Про виробництво та податки

Через щоденні обстріли ворога Херсонська верф зупинена та тимчасово не працює. На іншій своїй верфі в умовно безпечнішому регіоні Smart Maritime Group, зваживши всі ризики, поновила ремонти цивільних суден. За 2023 рік спеціалісти компанії виконали шість таких контрактів. Ще шість договорів уклали на майбутній період. Про будівництво нових суден поки не йдеться – до Перемоги України і гарантованої безпеки на суші та на морі.

Окрема виробнича спеціалізація SMG – виготовлення мостових металоконструкцій. Протягом року компанія виконала чотири важливих замовлення для відновлення мостів, зруйнованих під час війни.

Загалом це дозволило сплатити 8,8 млн грн податків та зборів до бюджетів різних рівнів за результатами роботи в 2023 році.

Про відновлення енергопостачання для прифронтового Херсону

Минулого року окупанти тричі завдавали пошкоджень одній з найпотужніших підстанцій Херсону. І кожного разу Smart Maritime Group її відновлювала.

У 2023 році підстанція постраждала у червні від повені після підриву російськими загарбниками греблі Каховської ГЕС та іще двічі – через масований ворожий обстріл грудні. Після обстрілу 29 грудня 2023 року фахівці SMG протягом трьох тижнів працювали, щоб якнайшвидше відновити енергопостачання споживачів, заживлених від цієї підстанції. На відновлення підстанції після ворожих пошкоджень компанія спрямувала понад 9 млн грн. Херсонська верф нині знеструмлена і не виконує операційну діяльність, тож енергетики SMG працювали саме для того, аби відновити електропостачання у домівки городян.

Про допомогу херсонцям

Мешканці та інфраструктура Херсонщини продовжують бути жертвами терористичної тактики росії. Тому Smart Maritime Group зосередилась на підтримці місцевих жителів в цьому регіоні.

Після воєнного злочину росії – знищення греблі Каховської ГЕС – рятувальники ДСНС оперативно отримали від корабелів Смарт-Холдингу обладнання, терміново необхідне для спасіння людей від великої води. На їх придбання SMG спрямувала понад 1,8 млн грн.

Компанія продовжує системно допомагати херсонцям їжею та водою. 16 000 повноцінних добових раціонів на суму близько 5 млн грн вже отримали мешканці прифронтового регіону та рятівники ДСНС. Це один з системних гуманітарних проєктів компанії.

Smart Maritime Group допомагає відновлювати пошкоджені обстрілами домівки. На прохання адміністрації Корабельного району Херсону, який чи не найбільше страждає в місті від атак окупантів, компанія профінансувала закупівлю будівельних матеріалів, та допомогла захистити зруйновані покрівлі та вікна в помешканнях херсонців та адмінбудівлях міста.

«Smart Maritime Group – це небайдужий, відповідальний бізнес. Наші податки – це зміцнення економіки. Робота і своєчасна заробітна плата – підтримка для співробітників та їхніх родин. Від початку повномасштабного вторгнення попри зупинку роботи верфі ми продовжували виплачувати працівникам заробітну плату. Наші гуманітарні програми – рука допомоги людям, яким важко впоратись самим. У 2023 році понад 14 млн грн Smart Maritime Group спрямувала на гуманітарні проєкти в Херсоні. Як свідомий бізнес, ми продовжуємо діяти і, попри невизначеність, створювати основу для відновлення повноцінної роботи та розвитку суднобудування України», – зазначив генеральний директор Smart Maritime Group Дмитро Красніков.